Lensaccessoires

Tekst uit video:

Nou, als je dan je lens en je objectief in de tas hebt zitten, gaan we kijken naar de lens-accessoires. 

Stel dat je geen macrolens hebt, maar je wilt wel mooie close-upfoto’s maken, dan kun je denken aan een setje tussenringen. Een tussenring is een ring die hol is van binnen. Je zet de ring tussen je camera en je lens. Je draait hem op de camera en vervolgens draai je daar je lens weer op. En zo heb je je brandpuntsafstand vergroot en kun je dichterbij je onderwerp komen. Nu kun je dichter bij de paddenstoel komen, waardoor hij groter in beeld komt. Heel handig en niet al te duur. Ik schroef hem vaak tussen mijn camera en mijn macrolens, zodat ik nóg dichterbij een onderwerp kan komen dan ik met de macrolens al kan. Ik vind dat heel leuk, zeker bij de hele kleine paddenstoeltjes. Het lastige van een tussenring is dat je wel een beetje licht verliest. Daarom is het goed om in dit geval met een statiefje te fotograferen (als je geen hele vaste hand hebt). Je scherptediepte wordt ook heel klein trouwens, dus het wel moeilijk om mooi scherp te stellen. Maar het is een mooie optie om te kijken of macrofotografie iets voor je is. 

Dan heb je nog de voorzetlens. Dat is een transparante lens, die werkt als een vergrootglas. Je draait hem voor je lens, waardoor je dichterbij je onderwerp kunt komen en je onderwerp dus ook weer groter in beeld komt. Net als bij de tussenringen dus. 

Dan hebben we nog een ander accessoire die je mee zou kunnen nemen als je hem hebt. Dat is een polarisatiefilter. Vaak is het een beetje vochtig als je op pad gaat in de herfst. Met zo’n polarisatiefilter verwijder je de weerspiegeling. Ze breekt het licht, zodat de weerspiegeling van de natte paddenstoel wat minder wordt. De kleuren komen zo mooier uit. Als je er eentje hebt, neem hem mee. Stop hem in de tas (of draai hem op de lens) en kijk eens wat je ermee kunt bereiken.