Tijdsinvestering: 10 minuten
In deze cursus neem ik je in 10 stappen mee in het proces van anders leren kijken. Die stappen noemen we ook wel modules. Elke module bestaat uit een aantal lessen. Kijk maar vast in de linker-kantlijn. Daar vind je alle modulen en lessen terug.
Per module ben je ongeveer een uur bezig. Omdat iedereen informatie op zijn eigen manier tot zich neemt, heb ik geprobeerd om de theorie en inzichten zo afwisselend mogelijk te brengen. Zo kan een les bestaan uit een filmpje, een luisterfragment, tekst, beeld en/of opdrachten. Het kan zijn dat jij wat langer doet over de module of juist sneller klaar bent, dat is voor iedereen verschillend. En dat is helemaal prima. Doe het vooral op je eigen tempo, dat is het grote voordeel van een online cursus.
Na afloop van elke module heb ik een opdracht voor je. Deze opdracht maak je op een moment dat het voor jou het beste uitkomt. Neem hier rustig de tijd voor. In deze opdrachten komen alle inzichten, kennis en vaardigheden uit de module samen en ga je zelf concreet aan de slag met anders kijken.
In deze cursus richt ik me met name op de kleine natuur. Ik ben zelf een gepassioneerd macrofotografe en heb gemerkt dat juist die kleine natuur zich heel goed leent voor ‘anders kijken’. Het is een wereld die met het blote oog nauwelijks waarneembaar is voor ons. Ze fascineert en verwondert en neemt je – als je ervoor open staat – mee in haar verhaal. En op het moment dat je je door haar mee laat nemen, maak je de mooiste foto’s. Met aandacht en beleving, zonder teveel bezig te zijn met het perfecte plaatje. En het allermooiste is dat je die kleine natuur overal vindt. Je hoeft er niet ver de deur voor uit.
Heb je voor deze cursus een luxe camera nodig? Zeker niet! Elke camera voldoet; een compactcamera, een bridgecamera, een systeemcamera of een spiegelreflexcamera. Het draait namelijk helemaal niet om je camera en welke instellingen er allemaal op zitten. Het draait om jou en om hoe jij de wereld om je heen waarneemt.
Je zult merken dat ik in deze cursus niet inga op de instellingen op je camera (met hier en daar een kleine uitzondering). Ik geloof dat bij het maken van een mooie foto twee dingen meespelen:
Voor het beheersen en instellen van je camera kun je op internet legio cursussen, Youtube-filmpjes en tutorials vinden. En als je graag van mij wilt leren, ben je natuurlijk altijd welkom tijdens een mijn gezellige en leerzame workshops! Deze cursus gaat over dat andere onderdeel, waar je veel minder vaak iets over leest, terwijl het juist zo waardevol is. Echt kijken en contact maken met je onderwerp zijn voor mij essentieel tijdens het fotograferen. Ze maken dat een foto méér is dan enkel een (technisch) perfect plaatje. Ze zorgen ervoor dat de beleving van de fotograaf terug te zien is in het beeld.
Vergelijk het met leren schrijven. Alle kinderen leren schrijven op de basisschool. Ze leren letters herkennen en gaan daar stapje voor stapje woorden en zinnen mee vormen. Veel mensen gebruiken ‘het kunnen schrijven’ vervolgens voor het maken van boodschappenlijstjes, het sturen van appjes en het formuleren van reacties op social media posts. Een praktische toepassing van al die kennis die we ooit als kind hebben opgedaan. Slechts een klein deel van de mensen gebruikt de kennis van woorden en zinnen voor een hoger doel. Zij gebruiken taal om dat wat ze voelen en beleven uit te drukken. Door het schrijven van gedichten en verhalen bijvoorbeeld. Ze rijgen letters aaneen tot woorden en vormen van die woorden zinnen. Zinnen die indruk maken en raken. Die mensen in vervoering brengen en meenemen in de beleving van de schrijver. Ze plakken niet lukraak mooie woorden aan elkaar, maar kiezen elk woord bewust en met aandacht.
En dat is precies wat wij gaan doen in deze cursus. We gaan met aandacht beelden en onderwerpen zoeken en vooral ‘zien’. We laten deze beelden op ons inwerken en hun verhaal vertellen. En als een beeld ons voldoende raakt, drukken we op de ontspanknop.