Hulpmiddelen

Download hier de checklist

Tekst uit video:

Dan heb je al aardig wat in je tas en wat je nog meer nodig hebt zijn allerlei kleine hulpmiddeltjes. Dingen die je helpen om beter met het licht om te gaan. Denk eens aan een led-lampje, aan een flitser (een externe flitser of een flitser die je op de camera zelf kunt zetten) of een reflectieschermpje. Je kunt ook een stukje aluminiumfolie meenemen waarbij je het licht net een beetje kunt breken, zodat het ook aan de onderkant van de paddenstoel terecht komt. Zorg er dan wel altijd voor dat dat dan niet zichtbaar in beeld komt (of juist wel, als je dat effect zoekt). Dat is een mooie goedkope oplossing. 

Je kunt ook denken aan stabiliteit, dus dan ga je werken met een pittenzak of een statiefje. Misschien wil je ook nog wel een afstandbediening meenemen, zodat je kunt zorgen dat je camera zo stil mogelijk staat op het moment van afdrukken. 

Paddenstoelen zijn vaak een beetje vies. De kans dat je camera vies wordt als je paddenstoelen fotografeert is aanwezig. Dus een blazertje of een kwastje voor de paddenstoel en je lens kan je hierbij helpen. Gebruik wel twee verschillende, anders beschadig je mogelijk onbedoeld je lens met viezigheid van de paddenstoel. Met het kwastje kun je eventueel wat zand of aarde van de paddenstoel afpoetsen, als je graag een schone paddenstoel wilt. 

Sommige mensen vinden het leuk om met een lichtje en/of een plantenspuit te werken. Je kunt zo aparte effecten creëren. Alsof het regent bijvoorbeeld. Je kunt dan ook met de witbalans spelen. Een plantenspuit kan bij dat soort effecten heel handig zijn. Je hebt ze ook heel klein, die stop je soms zo in je tas. 

En wat ik echt altijd meeneem als ik paddenstoelen fotografeer, want bovenstaande laat ik ook nog weleens thuis, is een regenbroek en een vuilniszak. Die regenbroek vind ik gewoon prettig, want dan kan ik overal neerploffen waar ik maar wil. Met een vuilniszak bedek je vaak best wel een groot oppervlakte, waardoor je misschien toch onbedoeld een paar mooie paddenstoelen plet. Een regenbroek is dan erg handig en voor mij onontbeerlijk, want je gaat toch vaak op pad als de omstandigheden niet helemaal ideaal zijn.