Compositie!

Tekst uit video:

Een hele belangrijke – en ik noemde hem net al een beetje bij ‘neem de tijd’ – is de compositie. Zorg er echt voor dat je daar – voordat je afdrukt – naar gekeken hebt. Dat je ziet hoe de foto is opgebouwd. Waar de elementen zitten die de aandacht trekken. Soms is dat heel positief, want je wilt dat het onderwerp er mooi uitkomt, los komt van die achtergrond. Maar soms heb je ineens ergens lichte vlekken zitten. En licht trekt altijd de aandacht weg van het onderwerp! Dat wil je niet. Doe dan een stapje naar rechts of naar links en dan wordt het beeld ineens heel veel mooier. 

Kijk of er geen storende takjes zitten. Dus tuinier een beetje. Maar let op die compositie. Denk bijvoorbeeld aan de regel van derden. Aan herhaling. Zie je misschien twee paddenstoeltjes die je kunt fotograferen? Komen bepaalde kleuren terug in de achtergrond? Zijn er bepaalde vormen die in de zachte achtergrond, in de bokeh, terugkomen? Altijd goed om daarnaar te kijken. 

De ‘rule of odds’; de regel van oneven vind ik zelf een hele leuke. Heb je twee paddenstoeltje om te fotograferen, dan geeft dat rust aan de kijker van de foto. Heb je er drie? Dan daagt dat het hoofd een beetje uit, dat vinden we bijzonder om naar te kijken. Dat is niet vanzelfsprekend en dan blijft het oog langer op de foto gericht. Dus zie je ergens drie paddenstoeltjes staan en kun je daar een mooie compositie van maken? Doe dat dan zeker! 

Leidende lijnen is ook een mooie compositieregel, waar je mee aan de slag kunt. Zijn er lijnen die de blik van de kijker direct op de paddenstoel richten? Misschien zijn er nog andere elementen in beeld die ervoor zorgen dat de blik naar de paddenstoel gaat. Hou ook rekening met de kleuren. 

 Kijk voordat je afdrukt naar alles wat te maken heeft met de opbouw van je beeld!